Bereikbaarheid in verband met het coronavirus lees meer

Nalatenschap met internationale aspecten? Maak tijdig uw rechtskeuze

Woensdag 20 Mei 2015

Heeft u een woning of andere vermogensbestanddelen in het buitenland? Dan is het mogelijk dat het erfrecht van meerdere landen van toepassing is. De regels van verschillende landen kunnen met elkaar botsen. De afwikkeling van de nalatenschap kan daardoor een lange periode in beslag nemen en mogelijk ook anders uitwerken dan u had beoogd.

 

De Europese Erfrechtverordening (hierna: EEV) brengt hier binnen de Europese Unie verandering in. De EEV treedt op 17 augustus 2015 in werking. Na invoering van de EEV bent u beperkt in het kiezen van het recht van het land dat van toepssing is op de erfopvolging. In beginsel is het recht van het land van de laatste gewone verblijfplaats van toepassing, tenzij de erflater in een testament een rechtskeuze heeft uitgebracht voor het recht van het land waarvan hij de nationaliteit bezit. Nu kan ook nog een rechtskeuze voor de gewone verblijfplaats op het moment van het opstellen van het testament worden gemaakt.

 

Alle landen die deelnemen aan de EEV respecteren uw rechtskeuze voor de erfopvolging en de gehele afwikkeling van de nalatenschap. De gewone verblijfplaats hoeft niet per se het land te zijn waar u staat ingeschreven in de burgerlijke stand. Hierdoor zou er onzekerheid kunnen ontstaan over het erfrecht dat van toepassing is op uw nalatenschap.

 

Tot 17 augustus 2015 bent u nog bevoegd om een rechtskeuze te maken voor het rechtsstelsel van de volgende landen:

  1. 1.      het recht van het land van uw nationaliteit, mits u deze nationaliteit heeft op het moment van het uitbrengen van de rechtskeuze óf op het moment van uw overlijden;
  2. 2.      de recht van het land van uw gewone verblijfplaats, mits dit uw gewone verblijfplaats is op het moment van het uitbrengen van de rechtskeuze of op het moment van uw overlijden.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om –onder voorwaarden- ten aanzien van een of meer goederen een bepaald rechtsstelsel kiezen.

 

Een vóór 17 augustus 2015 gemaakte geldige rechtskeuze, blijft na 17 augustus 2015 van kracht en moet gevolgd worden door de Europese lidstaten. Tot 17 augustus 2015 heeft u derhalve een ruimere keuzemogelijkheid.

 

Actie ondernemen vóór 17 augustus 2015
Vraagt u zich af of de Europese Erfrechtverordening van toepassing is op uw situatie? Of heeft u vermogensbestanddelen in het buitenland en betwijfelt u of u de juiste rechtskeuze in uw testament heeft gemaakt? Dan is het aan te bevelen om vóór 17 augustus 2015 contact op te nemen met een van de juristen van ons kantoor

Nieuws overzicht

Particulieren

Speciale gebeurtenissen in uw leven vergen speciale aandacht. Pigmans Ras Janssen Notarissen biedt u deze aandacht.

lees verder

Zakelijk

Pigmans Ras Janssen Notarissen is van oudsher gespecialiseerd in ondernemingsrecht en de juridische dienstverlening aan ondernemers.

lees verder