Het energielabel

Vrijdag 14 November 2014

Het energielabel (EPA) 

Het  EPA-label is al lange tijd (sinds 2008) verplicht is bij de levering van een woning. Meestal spreken verkoper en koper echter af  dat er geen EPA verstrekt wordt aan de koper. Tot nu toe staat daar geen sanctie op.

Per 1 januari 2015 verandert echter de regelgeving aangaande de EPA. Huiseigenaren die nog geen label hebben, krijgen binnenkort van overheidswege een voorlopig label toegestuurd. Het voorlopige label is een indicatie van de energieprestatie van uw woning, gebaseerd op reeds bekende gegevens zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Dit label dient u zelf middels aanvulling van nadere gegevens definitief te maken.

Vanaf 1 januari 2015 is het hebben van een energielabel bij de eigendomsoverdracht verplicht en zal ook worden toegezien op de naleving van de verplichting van het hebben van een energielabel. Bij het leveren van een woning zonder hierbij een definitief energielabel te verstrekken, kan een sanctie aan de verkoper worden opgelegd, ook al hebben partijen afgesproken dat het EPA niet hoeft te worden verstrekt. Deze sanctie betreft, zoals het er nu naar uitziet, niet dat de notaris de overdracht niet door zal laten gaan. Wel kan het gaan om een last onder dwangsom met de verplichting om alsnog een label aan te vragen, maar er kan ook direct een boete van maximaal € 400,-- worden opgelegd. Let daar dus op als u een woning verkoopt en/of levert in 2015.

Voor meer informatie www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-gebouwen

Nieuws overzicht

Particulieren

Speciale gebeurtenissen in uw leven vergen speciale aandacht. Pigmans Ras Janssen Notarissen biedt u deze aandacht.

lees verder

Zakelijk

Pigmans Ras Janssen Notarissen is van oudsher gespecialiseerd in ondernemingsrecht en de juridische dienstverlening aan ondernemers.

lees verder