Het energielabel deel 2

Woensdag 04 Maart 2015

Alle woningeigenaren zonder energielabel ontvangen begin 2015 van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel. Dit is een inschatting van het werkelijke energielabel en is dus niet voldoende om aan de wettelijke plicht te voldoen op het transactiemoment.

Het definitief energielabel dient beschikbaar te worden gesteld bij transactiemomenten. Bij verkoop betekent dit, dat het label bij de verkoop beschikbaar moet worden gesteld. Zowel het label in de online tool, als een geprint label is rechtsgeldig. De plicht van het bezitten van een energielabel op transactiemoment bestaat al sinds 2008, maar wordt in de praktijk weinig nageleefd. De verkoper en koper van een woning komen vaak overeen om geen energielabel te overhandigen.

Sinds 1 januari 2015 heeft het ontbreken van een definitief energielabel voor de verkoper mogelijk financiële gevolgen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) handhaaft vanaf die datum, en de verkoper riskeert een last onder dwangsom, die kan oplopen tot 405 euro als hij/zij bij de verkoop van de woning geen definitief energielabel overhandigt. In de eerste instantie wordt gekozen voor een last onder dwangsom, die vanaf 1 januari 2015 wordt gevorderd. Hierbij krijgt de woningeigenaar de kans alsnog een energielabel op te stellen. In de loop van 2015 wordt het ook mogelijk een bestuurlijke boete op te leggen.

De verkoper kan informatie vinden op de website www.energielabelvoorwoningen.nl of vanaf 1 januari 2015 contact opnemen met de Helpdesk Energielabel voor particulieren, die van de overheid is. De contactgegevens zijn tel. 0800 0808 en helpdesk@energielabel.nl. Bovendien kan iedereen in Nederland vanaf 1 januari 2015 het energielabel opzoeken op www.zoekuwenergielabel.nl.

Nieuws overzicht

Particulieren

Speciale gebeurtenissen in uw leven vergen speciale aandacht. Pigmans Ras Janssen Notarissen biedt u deze aandacht.

lees verder

Zakelijk

Pigmans Ras Janssen Notarissen is van oudsher gespecialiseerd in ondernemingsrecht en de juridische dienstverlening aan ondernemers.

lees verder