Informatiefilmpjes

Een erfenis, wat nu?

Als u een erfenis krijgt, hebt u maar een beperkte tijd om te beslissen wat u met de erfenis wilt doen en hoe u dat regelt. Wat zijn de mogelijkheden? Bekijk het filmpje. De notaris kan u verder adviseren.

Volmacht

Wat regel je met een volmacht en hoe gaat dit in zijn werk? Met een volmacht geeft u een ander de bevoegdheid namens u te handelen. Dat betekent niet dat u dit zelf niet meer mag doen.

Levenstestament

In een levenstestament kunt u vastleggen hoe zaken tijdens uw leven geregeld moeten worden, als u dit (tijdelijk) niet meer zelf kunt. Hoe regelt u dit? Bekijk het filmpje. De notaris kan u verder adviseren.

Het testament

Moet ik een testament laten maken en wat kan ik daarin regelen? Als u niet wilt dat de wet regelt wat er met uw nalatenschap moet gebeuren, dan is het verstandig een testament te laten maken bij de notaris. Samen bespreekt u uw wensen.

Een huis verkopen

In het koopcontract komen de afspraken die u met de koper van uw woning maakt over de overdracht en de voorwaarden waaraan moet worden voldaan. U kunt dit contract bij de notaris laten opstellen, hij/zij kent alle juridische haken en ogen. De overdracht vindt altijd bij de notaris plaats.

Een huis kopen

Het koopcontract is de basis voor de koop van een woning. Hierin staan de overdrachtsdatum, koopsom, juridische bijzonderheden en afspraken. De notaris kent alle juridische haken en ogen en kan het koopcontract opstellen. De overdracht vindt altijd bij de notaris plaats.

Trouwen

Bent u getrouwd, dan regelt de wet automatisch dat alle bezittingen en schulden van u samen zijn. Wilt u dit niet, maak dan huwelijkse voorwaarden. Dit kan voor, maar ook tijdens het huwelijk. Bijvoorbeeld als u een eigen bedrijf start.

Samenlevingscontract

Denk na over het maken van een samenlevingsovereenkomst bij het kopen van een huis, kinderen krijgen, pensioenregeling met partnerpensioen, bedrijf starten, toename van spaargeld. Laat vastleggen wat er geregeld moet worden als u uit elkaar gaat of een van u overlijdt. Want woont u samen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap? Dan heeft de wet niets voor u geregeld. Alle bezittingen en schulden zijn van ieder apart.

Geregistreerd partnerschap

Hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan zijn alle bezittingen en schulden automatisch van u samen. Als u dat niet wilt moet u dit vastleggen in partnerschapsvoorwaarden.

Executeur

Wat doet een executeur bij een nalatenschap? Dat hangt af van wat daarover in het testament staat. De notaris kan u adviseren wat u wel en niet mag doen, als u executeur bent.

Particulieren

Speciale gebeurtenissen in uw leven vergen speciale aandacht. Pigmans Ras Janssen Notarissen biedt u deze aandacht.

lees verder

Zakelijk

Pigmans Ras Janssen Notarissen is van oudsher gespecialiseerd in ondernemingsrecht en de juridische dienstverlening aan ondernemers.

lees verder